úterý 4. ledna 2011

SmartQ V5-II – tipy a triky pro Ubuntu 1. díl


Při používání SmartQ jsem byl nucen upravit některá nastavení tak, abych si přístroj přizpůsobil k obrazu svému. Změny se týkaly funkčnosti, ovládání i vzhledu. Většinou (vzhledem k nutnosti zjednodušení systému) neexistují grafické nástroje, takže je nutné konfigurovat editací příslušných souborů. Vzhledem k odlišnostem od klasických desktopových prostředí (malé rozlišení, dotykový display, ovládání většinou bez klávesnice atd.) je potřeba také změnit své návyky a používat určité fígle. Chtěl bych případným dalším uživatelům, zejména nováčkům, ušetřit čas strávený prohledáváním webu a několik praktických (alespoň doufám) rad zde uvedu.


Posun okna
Pokud je potřeba posunout okno, které s kvůli malému rozlišení displeje nevejde na pracovní plochu, jde to uchopením myší kdekoliv v ploše okna a jeho tažením při současném stisknutí prostředního ze tří tlačítek na horním okraji přístroje. Okno samozřejmě nesmí být maximalizováno.

Použití pravého tlačítka myši
Pokud si lámete hlavu, jak na dotykovém display dosáhnout funkce pravého tlačítka myši, jde to jednoduše – stiskneme a podržíme na daném místě cca 1 vteřinu.

Zviditelnění kurzoru myši
Je potřeba v souboru /home/user/.icons/default/index.theme deaktivovat průhlednost, nejjednodušeji přidáním # - musí tedy být #Inherits=xcursor-transparent

Počeštění
Částečně lze systém počeštit, pokud v /etc/default/locale bude:
LANG = "cs_CZ.UTF-8"
LANGUAGE = "cs_CZ: CS"
Česká klávesnice by měla fungovat po překopírování souboru z http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/20157/keyboard.xml_11.84KB.html do /usr/share/matchbox-keyboard , ale tento postup mi nefunguje.

Spuštění konzole
Jako emulátor terminálu je použitý program evilvte. Lze ho spustit například pomocí menu (Příslušenství – Terminál). Pokud je potřeba spustit nějakou aplikaci v terminálu jako root, je možné použít sudo (je to prostě ubuntu...). Jestli trváme na tom otevřít terminál opravdu jako root, máme několik možností. Například pomocí Menu – Run spustit sudo evilvte. Je možné si také napsat skript, který tento příkaz bude obsahovat. Oklikou je možné použít souborový manager pcmanfm, v menu Tool vybrat „Open Current Folder as Root“ a po otevření nového okna opět v menu Tool zvolit „Open Terminal“ – tím dosáhneme otevření konzole s právy roota.

Spouštění aplikací jako root
Je možné buď použít konzoli (viz výše), nebo spustit souborový manažer (třeba pcmanfm) jako root a aplikace spouštět v něm – prostě klasika...

Nastavení zdrojů SW
Přednastavené zdroje SW jsou údajně pomalé a nespolehlivé. Konfigurace je uložena v souboru /etc/apt/sources.list . Na webu lze najít mnoho odkazů na různé repozitáře obsahující SW pro architekturu ARM. Přikládám svoje nastavení, ovšem většinu nastavených repozitářů mám deaktivovanou. Experimentování v tomto směru bývá dost ošemetné.

# puvodni repozitar
# deb http://ubuntu.srt.cn/ubuntu-ports/ karmic main universe restricted multiverse

# pridany repozitar karmic
deb http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports/ karmic main universe restricted multiverse

# pridany repozitar hasty
# deb http://repository.handhelds.org/hasty-armv6el-vfp/ hasty main universe restricted multiverse

# pridany repozitar jaunty
deb http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports/ jaunty main universe restricted multiverse

# deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ karmic universe main restricted multiverse
# deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ karmic-security universe main multiverse restricted
# deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ karmic-updates universe main multiverse restricted

Instalace správce balíčků
Předinstalovaný správce balíčků gdebi je jednoduchý a neoplývá mnoha možnostmi. Doporučuji nainstalovat synaptic (příkazem sudo apt-get install synaptic), který je daleko propracovanější. Líbí se mi například možnost reinstalace balíčků – setkal jsem se s tím, že chyběly některé knihovny, ačkoliv příslušné balíčky byly nainstalovány. Možnost reinstalace tento problém elegantně vyřešila.

Instalace dalších aplikací
Pro praktické použití je samozřejmě nutné doinstalovat některé aplikace.
LICQ – klient pro IM komunikaci (předinstalovaný pidgin bohužel nepodporuje protokol ICQ)
mozilla thunderbird – protože tohoto e-mailového klienta používám i na notebooku, je velice jednoduché přenést veškerá nastavení a zprávy. Rychlost není znatelně nižší oproti předinstalovanému Claws Mail, ale funkčnost je úplně někde jinde
chromium – známý prohlížeč webu
emelfm2 – jednoduchý dvojpanelový správce souborů, šikovný třeba i pro tvorbu symlinků
wbarconf – GUI pro konfiguraci docku pro spouštění aplikací z plochy
make – pro případ ruční kompilace pomocí „svaté trojice“
midnight commander – co dodat... klasický dvojpanelový správce souborů
gnash – opensource náhrada flashe
htop – známý správce běžících procesů pro ty, kteří chtějí vědět, co se v systému děje

Velikost souboru soft.img na SD kartě
Tento soubor poskytuje rozšíření diskového prostoru – připojuje se do /mnt/loop a jsou na něj instalovány další aplikace (pro oddíl /home je totiž standardně k dispozici pouze 130 MB). Implicitní velikost je 256 MB, já doporučuji v případě dostatečné kapacity karty nastavit nejméně 512 MB (smazat soft.img, v souboru /usr/share/pyshared/GDebi/SDInst.py přepsat hodnotu 'LOOP_FILE_SIZE = 256 #256MB' na požadovanou velikost, spustit balíčkovač gdebi a počkat na vytvoření nového souboru). 

Další tipy někdy příště...

Žádné komentáře:

Okomentovat