úterý 15. prosince 2015

ASUS Transformer Book T200TA

Vybíral jsem zařízení, které by nahradilo jednak osm let starý notebook 15,4“ s procesorem Celeron, a jednak tablet 10“, u kterého odešel akumulátor a který už nepostačuje po všech stránkách. Chtěl jsem konvertibilní notebook s platformu x86 a plnohodnotným operačním systémem, aby se dala připojit běžná zařízení (tiskárny, skenery, meteostanice, DVB-T dongle, routery atd.), která používám. Úhlopříčka vyplynula jako kompromis mezi velikostí obou nahrazovaných zařízení. Plánuji i instalaci nějaké linuxové distribuce, protože Windows mě opravdu nenadchnuly (proto jsem volil úložiště 64 GB, ze kterého ukusuje navíc 8GB diskový oddíl pro obnovení systému - snad zůstane aspoň 10 GB volných. Jedná se o úložiště typu eMMC, tedy levnější a pomalejší varianta SSD úložišť. Podle HDTune má zhruba stejnou rychlost čtení jako klasický notebookový HDD, která ovšem nekolísá, a při čtení malých souborů by měl být daleko rychlejší. Podmínkou bylo i další velké úložiště, řešení s pozicí pro standardní 2,5“ HDD v docku notebooku se mi zdá téměř ideální (tento HDD je detekován jako odpojitelný, takže možná některé aplikace na něj nepůjde nainstalovat, ale nezkoušel jsem to). 
Výpočetní ani grafický výkon pro mě nebyl prioritou, na notebooku nepoběží náročné aplikace. Když pominu konkurenční dotykové notebooky s neoddělitelným překlápěcím displayem („flip“), které jsou příliš těžké, byla volba v podstatě jasná. ASUS navíc v současnosti poskytuje hodně nadstandardní záruku, kdy po registraci nového přístroje při případné pozdější reklamaci kromě jeho opravení vrací i plnou kupní cenu. Spokojil jsem se s nižším výkonem (dvoujádrový Atom Z3775 má udávanou pracovní frekvenci 1,46 GHz, ale při zátěži se přetaktuje až na 2,39 GHz.) a rozlišením displaye (1366x768), protože podobně vybavené konvertibilní notebooky s FullHD rozlišením a výkonnými procesory stojí dost nesmyslné peníze - přišlo by mi proto nefér uvádět to vzhledem k cenové kategorii jako zápory. 
Přístroj má přední i zadní kameru, které ale téměř nepoužívám. Konektor pro nabíjení je samostatný (malý válcový), takže neblokuje microUSB port, ovšem tím pádem není možné použít univerzální microUSB nabíječky. Tabletová část je poměrně těžká (780 g), což je úměrné úhlopříčce – v jedné ruce se fakt držet nedá. LAN port a USB porty plné velikosti se nacházejí na docku, na tabletové části jsou konektory micro USB, micro HDMI, microSD a nabíjení. Nezaznamenal jsem žádné problémy s přehříváním, při vyšší zátěži je levá část tabletu trochu vlažná. Klávesnicová část už z principu něco vážit musí, aby byl otevřený notebook stabilní a nepřeklápěl se (předpokládám, že možná obsahuje i nějaké závaží). Má hmotnost 760 (bez HDD) a neobsahuje přídavný akumulátor. Touchpad je velký a práce s ním je příjemná. Obě části jsou spojeny pomocí „hinge“ – poměrně masivního odlitku obsahující konektor, dva výstupky a západku s uvolňovacím tlačítkem. Při otevřeném notebooku je zadní část trochu zvednutá, tablet má v západkách trochu vůli, ale vše funguje bez problémů. Jenom je třeba dávat pozor, aby při spojení západka dobře zapadla, a při přenášení nedržet notebook za tabletovou část. Zadní kryt tabletu je vroubkovaný, takže se dobře drží, asi se ale bude hůř čistit. Dotyková plocha je plastová, proto přišla ke slovu ochranná fólie. Displej je vzhledem k velikosti a rozlišení jemnost pouze asi 140 DPI, ale přesto je velmi dobře čitelný, rozsah intenzity podsvícení je dostatečně velký. Rozeznání dotyků funguje bez problémů. Reproduktory jsou bohužel umístěné na zadní straně, takže i když nemají úplně špatný zvuk, toto umístění ho hodně degraduje. Totéž platí o jediné kontrolce, která je umístěná také na zadní straně, takže v běžné poloze není vidět. Stejně bohužel téměř žádné informace neposkytuje, pouze stav nabití (a i ten pouze při připojení nabíječky) a při zapnutí několikrát zabliká. Mohla by informovat např. o stavu standby nebo o přistupování k disku… Ovládací tlačítka (standby, home a hlasitost) jsou také na zadní straně, ale u těch to nevadí, protože se dobře ovládají po hmatu. Výdrž akumulátoru je solidní a samozřejmě se hodně mění podle způsobu použití, připojení k docku, provozu přídavného HDD atd. Při čtení v režimu tabletu se staženou intenzitou podsvícení hlásí výdrž přes 12 hodin, reálná hodnota bude asi mezi šesti až deseti hodinami.
Největším kladem i slabinou zároveň je operační systém. Plusem je to, že se jedná o systém známý ze standardních PC – není potřeba nic znovuobjevovat, fungují všechny periferie a programy. Záporem jsou jednak staré známé windowsácké bolístky (některé s novými verzemi mizí, další se ale objevují), jednak nedotaženost dotykového uživatelského prostředí (prostě Android i iOS jsou o hodně dál…). Více k tématu zde.
S „tabletobookem“ jsem hodně spokojený, přes den ho používám většinou jako notebook, večer před spaním jako čtečku a přehrávač audia a videa.
Poznámka: Po několika týdnech přestala fungovat wifi, takže jsem posílal notebook na reklamaci – DPD si jeden pátek zásilku vyzvedlo a další pátek opravený přivezlo, stav opravy lze sledovat online, takže rychlost i přístup jsou příkladné. Podle reklamačního protokolu byla vyměněna základní deska. V rámci rozšířené záruky mi bylo schváleno vrácení celé kupní ceny, takže vlastně mám notebook zadarmo… Poprvé jsem vlastně rád, že se mi něco rozbilo :-)
Klady:
- univerzálnost zařízení, poměr ceny a výkonu, z mého pohledu ideální kompromisní velikost umožňující mobilitu a celkem komfortní ovladatelnost
- dostatek přípojných míst (3xUSB, LAN, microHDMI, microSD, sluchátka/mikrofon)
- solidní provedení a vzhled
- slušná výdrž akumulátoru
- display má dobré pozorovací úhly a velký rozsah regulace podsvícení, vzhledem k úhlopříčce a rozlišení je jeho jemnost dostačující
- pohodlná HW klávesnice s funkčními klávesami, velký multidotykový touchpad podporující gesta
- kompatibilita s běžně užívanými programy a periferiemi k PC
- dobrá podpora HW, detekce připojení a odpojení klávesnice atd.
- rychlost záruční opravy
- vrácení kupní ceny v rámci ASUS záruky

Zápory:
- Windows (po aktualizaci na verzi 10 se situace zlepšila, ale k přívětivosti Androidu a jeho nabídce aplikací má hooooodně daleko, je problém přizpůsobit si nastavení vzhledu - např. velikost horní lišty oken, aby se lépe ovládala dotykem)
- operační systém (spolu s oddílem pro obnovení systému) zabírá hodně diskového prostoru, nedovedu si představit použití verze tohoto přístroje s 32 GB úložištěm…
- někdy trochu opožděné reakce (to ovšem dělají Windows i na mnohem výkonnějších přístrojích)
- dlouhý přechod z režimu spánku (cca 10s)
- umístění reproduktorů v zadním krytu
- hodila by se i čtečka plnoformátových paměťových karet a USB standardní velikosti na tabletové části
- zadní kryt při silnějším stlačení trochu povrzává
- jediná kontrolka je umístěná na zadní straně a téměř žádné informace neposkytuje
- použití Secure Boot a UEFI téměř znemožňuje instalaci alternativního operačního systému


Žádné komentáře:

Okomentovat