středa 16. února 2011

SmartQ V5-II – výrobce uvolnil nový firmware pro Android

Poměrně brzy po uvedení na trh přišel výrobce s aktualizací operačního systému Android. Bohužel se zatím nejedná o verzi 2.2 (Froyo) ale o 2.1 (Eclair). V systémových informacích se hlásí jako verze 2.1-update1, používá kernel 2.6.29 (mám dojem, že toto se oproti starší verzi nezměnilo). Upřímně řečeno v odladěnosti Androida jsou velké mezery, občas zatuhává (problémy jsou zejména se systémovým spouštěčem launcher) a někdy se dokonce sám restartuje.

 Postup aktualizace:
Výrobce si trochu hraje na schovávanou, protože odkazy pro stažení neumísťuje na anglickou verzi webu, ale pouze na čínskou , nicméně kdo hledá, ten najde. Stačí stáhnout příslušný archiv, ten rozbalit a soubor s firmware nakopírovat do kořenového adresáře SD karty. Aktualizace firmware se spustí zapnutím přístroje při současném přidržení tlačítka +. Pokud je vše v pořádku, spustí se aktualizační procedura. Po velmi rychlém nakopírování se přístroj vypne a vlastní instalace proběhne po nabootování do Androida, trvá několik minut. Pozor, dochází k přepisu celé flash paměti, takže veškerá nastavení a instalace aplikací je nutné provést znovu! Po nabootování do aktualizovaného systému je přístroj nastaven do čínštiny, což může být trošku problém :-) K češtině se dopracujeme následujícím postupem: stiskneme prostřední HW tlačítko (menu) a klikneme na ikonu úplně vpravo (točítko neboli nastavení). Otevře se podmenu, ve kterém najdeme ikonu tlačítka s písmenem "A" - měla by být pátá odspodu). V dalším podmenu klikneme na první položku a už jsme přímo v menu nastavení jazyka, ve kterém je čeština dokonce na prvním místě. Doporučuji vyzkoušet "nasucho" před přeinstalací.

Po první dnu používání jsem celkem zklamaný - stabilita systému se nezlepšila, takže přínos aktualizace je nulový. Je to škoda, protože Android je pro toto kapesní zařízení velmi šikovný a uživatelsky příjemný. Snad bude vydána i verze 2.2, která by měla podporovat i instalaci aplikací na SD kartu, a snad bude i lépe odladěná.

Žádné komentáře:

Okomentovat