čtvrtek 31. prosince 2009

Mikroskop Bresser Biolux AL

Už dříve mě zaujal mikroskop Bresser s PC okulárem. Letos před Vánocemi byl v akční nabídce v Lidlu za 1990,-Kč, takže (pod záminkou dárku pro děti) jsme ho koupili. Dojmy jsou výborné - kvalitní provedení, dobré materiály, pevný kufřík s organizérem, vrchní i spodní osvětlení LED, křížový stolek a bohaté příslušenství. Hlavním důvodem tohoto příspěvku je ovšem PC okulár a jeho funkčnost zejména pod Linuxem.

Okulár má (překvapivě :-)) válcovitý tvar a jednoduše se vkládá na místo optického okuláru a Barlowovy čočky. S PC je propojen pomocí USB kabelu. Rozlišení je VGA, tedy 640x480 bodů, což bohužel není mnoho. Pro Windows je dodáváno CD s ovladači a programem Photomizer pro zachycování a zpracování obrázků.

1. Instalace pod Windows
Dle návodu nejdříve spouštím instalaci SW z dodaného CD. Nejprve se instaluje obslužný program Photomizer, potom k mému údivu i Microsoft NET.framework (z webu) a nakonec ovladač pro samotný čip snímače - celkem téměř 100 MB (!) software. Samozřejmě je vyžadovaný restart systému.
Po připojení okuláru je tento funkční v dodaném programu, který má ovšem dost nezvyklé ovládání a umožňuje zachytávat pouze statické obrázky. Dále jsem pod Windows neexperimentoval.

2. Instalace pod Linuxem
V podstatě se žádná instalace nekonala. Po zasunutí do USB proběhla automaticky detekce (čip Pixart), natáhl se potřebný modul jádra (uvcvideo), vytvořilo se zařízení /dev/video0 - a to bylo vše. Pak že jsou v Linuxu problémy s ovladači :-)
Pro zachycování statických obrázků i videa existuje celá řada programů, takže zatím jsem ve fázi testování, který mi bude nejlépe vyhovovat. Pro cheese bohužel nestačí výkon procesoru při ukládání videa. Nejnadějněji zatím vypadají kamoso a luvcview (ten je dílem známého guru linuxového videa Michela Xhaarda)

Identifikace zařízení:
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: usb 2-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 5
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: usb 2-4: New USB device found, idVendor=093a, idProduct=2800
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: usb 2-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: usb 2-4: Product: USB2.0_Camera
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: usb 2-4: Manufacturer: PixArt Imaging Inc.
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: usb 2-4: configuration #1 chosen from 1 choice
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: Linux video capture interface: v2.00
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: uvcvideo: Found UVC 1.00 device USB2.0_Camera (093a:2800)
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: input: USB2.0_Camera as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-4/2-4:1.0/input/input10
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: usbcore: registered new interface driver uvcvideo
Dec 31 14:31:04 localhost klogd: USB Video Class driver (v0.1.0)


Obrázky i video jsou přes nepříliš vysoké rozlišení velice dobře použitelné a jdou v případě potřeby upravit pomocí běžných nástrojů.





19 komentářů:

  1. To video je SUPER! Presne tohle jsem hledal, jak z toho vypadaji ty obrazky. Kvalita me prekvapila, diky moc! Koupim si ho.

    OdpovědětVymazat
  2. Obrázky i video jsou opravdu poměrně kvalitní, jenom to rozlišení by mohlo být lepší. Musíme to ale brát jako hobby zařízení...

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravim..koupil jsem si minulý týden rovněž v Lidlu mikroskop Bresser Biolux NV za výhodnou cenu.Po příchodu domů jsem však zjistil,že není cd s potřebným softwarem.V Lidlu řekli,že to lze reklamovat,avšak je možnost,že by nemusel mikroskop dojít zpět,pokud by nebylo k sehnání potřebné cd. To však nechci,neboť se mi mikroskop zamlouvá.Jde potřebný software zajistit i jiným způsobem?Za případnou pomoc předem děkuji. Ivan

    OdpovědětVymazat
  4. SW je pravděpodobně distribuovaný jako OEM, tedy jako doplněk mikroskopu. O nějaké možnosti stažení nevím a ani jsem se po ní nepídil, dodaný SW stejně nepoužívám. Navíc se jedná o jiný typ (NV, já mám AL), takže SW ani nemusí být kompatibilní.
    Ozvi se mi na e-mail paur(zavináč)centrum.cz, třeba něco vymyslíme.

    OdpovědětVymazat
  5. co je to na tom videu?

    OdpovědětVymazat
  6. Jedná se o breberqus aquarius filtris - prostě breberka, kterou jsem náhodou objevil při čištění akvarijního filtru v kalu... :-)
    Nejsem biolog, ale pokud zavzpomínám na studentské časy, jeví se mi to jako nějaký láčkovec (docela agilní vzhledem k tomu, jak se cpe a pobíhá...)

    OdpovědětVymazat
  7. zdravím

    chovám psov a teda aj nakrývam - chcel by som sa spítať či sa pod mikroskopom - na monitore dajú vidieť aj spermie. a o ktorom mikroskopu tu píšete? -Bresser Junior (Microset)- jedna sa o tento?

    dakujem

    OdpovědětVymazat
  8. Jak je psáno v nadpisu, jedná se o typ Bresser Biolux AL. Udávané zvětšení je 640x (1280 s pomocí Barlowovy čočky, tedy bez PC okuláru). To by mělo pro zobrazení spermií podle mého názoru stačit, ale ověřené to nemám - já mám totiž jenom dvě fenky :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Celkové max. zvětšení je 1280X za použití barlow čočky a okuláru 16X. Ale nikde jsem se nedočetl jaké je max. zvětšení té USB kamery protože ta se vkládá do tubusu a ne na okulár s barlow čočkou. Takže jaké je max zvětšení při používání USB kamery????

    OdpovědětVymazat
  10. To opravdu není ani udáno v manuálu, ani není žádný údaj na samotném okuláru. Řečeno slovy firmy Rolls Royce - je postačující...

    OdpovědětVymazat
  11. Co je na tom prvním obrázku, a s jakým zvětšením?

    OdpovědětVymazat
  12. Na obrázku je jeden z hotových preparátů dodávaných s mikroskopem - příčný řez stonkem, přesně si nepamatuju, který to byl (přiložené jsou tři plus další dva s jiným objektem). Zvětšení bylo asi objektiv 40x + elektronický okulár, zkusím porovnáním zjistit, jakému zvětšení s klasickým okulárem to odpovídá.

    OdpovědětVymazat
  13. Max.zvětšení USB kamery za použití objektivu 40x je tedy 400x, protože USB kamera využívá okulár 10x. Jinak pro vás co jste nějakým způsobem zašantročili CD s ovladači ke kameře, jsem provedl zálohu tohoto CD ve formátu .iso a uložil jsem jej na http://www.uloz.to/12122062/mikroskop-bresser-photomizer-se-microcular-vga-iso

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravim. Mam Bresser Biolux NV, kúpený v Lidli. Som s ním spokojný. Cez okulár je to super, cez kameru USB o čosi horšie. Je možné dokúpiť USB kameru na tento mikroskop s lepším rozlíšením ? Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
  15. Určitě se okulár s vyšším rozlišením dokoupit dá, otázka je, jestli to má smysl - cena by asi převýšila cenu kompletního mikroskopu. Každopádně ti pomůže "strejda gůgl", mně vyhodil třeba http://www.dalekohledy.com/JAPE/goods-5913200-28-elektronicky-okular-pro-mikroskop--rozliseni-3m.html a mnoho dalších odkazů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. P. Pavel chtěl bych se zeptat zda jste porovnal a zjistil to zvetšení???


      Děkuji za odpovědi když tak na

      corexbllade@seznam.cz

      Vymazat
    2. Čistě subjektivně - zvětšení při použití elektronického okuláru zhruba odpovídá zvětšení při použití okuláru s největším zvětšením, t.j. 640x...

      Vymazat
  16. Dobrý den, s jakým zvětšením je natáčené to video ?

    OdpovědětVymazat