čtvrtek 2. září 2010

Applemánie

Nevím, jak to ten Apple dělá, ale asi má dobré imagemakery. Už zase na netu vyskakují reklamy na prodej nového iphone4 nebo ipadu za neuvěřitelné sumy. Totéž platí pro macbooky, i-pody i MacPC. Při uvádění nových modelů se stojí mnohahodinové fronty, kolabují servery e-shopů, nastává pravá hysterie. Přitom žádné z těchto zařízení podle mě alespoň co se týká hardware v současnosti nepřevyšuje konkurenci, často naopak funkčností i vybaveností zaostává (nepodporování technologií flash a java, nemožnost výměny akumulátorů, chybějící USB a SD-card sloty ...). Musím přiznat, že jsem žádné z těchto zařízení neměl v ruce, takže jsem neměl možnost vyzkoušet údajnou ohromující ergonomii a uživatelskou přívětivost. Ovšem pokud bych za notebook srovnatelný s konkurencí zaplatil o x tisíc Kč navíc (zde vs. zde), tak bych si představoval, že mi ráno udělá snídani, zaleje kytky a poseká zahradu. Samozřejmě nikomu neberu právo takové výrobky vyrábět a jinému je kupovat, ale ode mě aspoň zatím neuvidí Apple ani korunu.

Jedno nelze firmě Apple upřít: dokáže přijít s neotřelými nápady, které často udávají směr technologického vývoje. A pokud už nápad existuje, dokáže ho prosadit na trhu (grafické prostředí operačního systému, dotykové ovládání, miniaturní mp3 přehrávače, smartphony atd.). Daní je poměrně značná uzavřenost systému a vzájemná závislost hardwaru a softwaru. Uživatel je pak do velké míry rukojmím výrobce s minimálními možnostmi volby (sakra, před pěti lety jako uživatele výhradně Windows by mě tenhle aspekt vůbec nenapadnul :-) ).

Nicméně můj osobní názor je, že vlastnictví cool přístrojů od Apple je ve většině případů projevem jakéhosi snobismu a snahy odlišovat se. V určitých kruzích prostě se asi sluší patřit ke komunitě „jablíčkářů“ . Potom ale už to ztrácí ten punc originality, že?

V nejbližší době fandím hlavě ipadu. I když tabletPC není žádnou novinkou, Apple má šanci dostat ho mezi masy a tím rozjet celkový trh. Koncept menšího tabletu mi přijde jako dobrá alternativa k mininotebookům, ve větším rozměru by mohl částečně zastoupit „dospělé“ notebooky. Dotykové ovládání, pokud bude dostatečně propracované, může být příjemné a pro mnoho běžných činností dostačující. Ovšem samozřejmě by se muselo jednat o přístroje s dostatečným výpočetním a grafickým výkonem a také se širokou konektivitou. Cenově se časem musí blížit notebookům (protože jsou jednodušší, s větší sériovostí výroby by se mohly dostat i pod ně). Měly by být založené na platformě PC, aby bylo možné použít běžné operační systémy včetně linuxu. Zajímavým kouskem, který je křížencem mezi notebookem a tabletem, je třeba HP EliteBook 2730p – jenom bych měl trochu obavy o životnost otočného kloubu mezi tělem a displayem.

Docela bych si uměl představit mít jednu takovou „tabulku“ o velikosti zhruba 15“ doma. Pro prohlížení internetu, čtení dokumentů a přehrávání multimédií jen tak na klíně a ovládání dotykem, pro psaní postavený v nějakém stojánku s možností připojení klávesnice a samozřejmě všech standardních zařízení (myš, joystick, flash disky, paměťové karty atd.). Uvidíme...

Žádné komentáře:

Okomentovat