úterý 21. září 2010

Mandriva Linux - výhledy

V posledních několika dnech se udály nejméně dvě dost podstatné události týkající se Mandriva Linuxu. Pro nezasvěcené je nutné udělat krátký úvod:

Distribuci Mandriva Linux vyvíjí francouzská společnost Mandriva S.A. Ta již před lety (rok 2004) překonala svoji klinickou smrt ještě pod názvem MandrakeSoft, jako tvůrce distribuce Mandrake Linux – špatné hospodářské výsledky a prohraný soudní spor o název Mandrake ji poslaly ke dnu. Firma se vzpamatovala, přijala nový název Mandriva (vzniknul spojením původního Mandrake a názvu pohlcené brazilské společnosti Conectiva). Ve světě linuxu získala pověst tvůrce výborné distribuce, kterou ovšem nedokáže marketingově využít a navíc se dost často dopouští zbytečných a hloupých chyb v programech. Nepodařilo se jí získat významnější podíl na trhu serverových operačních systémů, což je v tomto oboru podmínkou pro ekonomický úspěch. Prodej placené desktopové verze „Power Pack“ pravděpodobně nedokázal vydělat dost peněz, takže na jaře letošního roku se společnost opět ocitla na okraji propasti. Po různých spekulacích a dlouhém informačním vakuu bylo nakonec potvrzeno, že společnost přebírá strategický investor, ale stále panovala nejistota ohledně jejího dalšího směřování. Verze 2010.1 (Spring) vyšla se značným zpožděním (místo v dubnu až v červenci), naštěstí výsledek je poměrně kvalitní.

A nyní zpět ke zmiňovaným událostem. Tou první je zpráva na oficiálním blogu Mandrivy týkající se strategie firmy pro další období. Společnost má být restrukturalizována, další vývoj distribuce má být zachován, má být zlepšena komunikace s komunitou a dokonce je vytyčen cíl stát se nejlepší světovou distribucí používající prostředí KDE. Výhledově má být přijato cca. třicet vývojářů z Brazílie, Francie a Ruska. Tradiční podzimní vydání distribuce nevyjde (což se vzhledem k posunutí jarního termínu dalo čekat), takže další verzí by měla být jarní 2011.1 Spring. Cíle tedy opravdu smělé.

Druhou důležitou zprávou je vznik forku (=odnože) distribuce Mandriva Linux jménem Mageia. Má vzniknout jako ryze komunitní projekt zaštítěný nově založenou neziskovou společností. Tvořit by ji měli bývalí zaměstnanci firmy Mandriva S.A., kteří odešli nebo „byli odejiti“ po zrušení oddělení Edge-IT a kteří již nevěří budoucnosti distribuce řízené komerční firmou.

A co z toho vyplývá pro nás uživatele? Oba projekty působí sympaticky. Možná nás může mrzet, že dochází ke tříštění sil, což je často v diskuzích ohledně linuxu zmiňováno. Na druhou stranu má šanci vzniknout nový kvalitní produkt. Nejdůležitější pro mě ale je, že filozofie distra jako maximálně uživatelsky příjemného operačního systému zůstane i nadále zachována. Ve světě linuxu máme svobodu přejít k jakékoliv jiné distribuci, ale v mém případě to beru jako krajní možnost – Mandriva mi prostě zatím vyhovuje nejlíp. A to kromě jiného i díky výborné partě, která se sešla kolem webu www.mandrivalinux.cz. Takže – Ivane, Peťoši, Hobile, Aldo, Jakube, Lucie, Dmitriji, Karle a ostatní – DÍK!!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat