pátek 1. června 2012

Příprava instalace (nejenom) Mageii 2


Jak jsem již psal dříve, rozhodl jsem se po letech ke změně mého hlavního operačního systému a chystám přechod od Mandriva Linuxu k distribuci Mageia. Protože instalace operačního systému je úkon, který potenciálně může přinést problémy, je potřeba nepostupovat bezhlavě a trochu se na proceduru připravit. Zkušenější uživatelé mívají svoje fígle, jak instalaci zrychlit a vyvarovat se problémů.

Při instalaci je možné použít více možností (v případě Mandriva Linuxu 2011 bohužel došlo k takovému zjednodušení instalační utility, že téměř žádné pokročilé volby neumožňuje). Je možné nastavit základní systémové záležitosti (např. rozdělení disku na oddíly nebo použití existujících oddílů, vybrat desktopové prostředí a aplikace) i běžná nastavení (datum, čas, časové pásmo, klávesnice...)  Pokud jsem dříve přeinstalovával léta používaný Mandriva Linux, spouštěl jsem instalaci z DVD a potom vybral aktualizaci systému. Tento postup má tu výhodu, že se systém aktualizuje, ale jinak zůstávají zachované všechny nainstalované aplikace (včetně aplikací instalovaných mimo balíčkovací systém) a nastavení, takže na první pohled ani není poznat, že "pod kapotou" už vrčí nový "motor". Tentokrát mě ale čeká čistá instalace...

Poznámka pro začátečníky: Je osvědčenou zvyklostí, že adresáře s uživatelskými daty bývají uloženy na zvláštním diskovém oddíle, který je připojený do kořenového adresáře pod názvem /home. Toto je výhodné proto, že data jsou oddělena od systému a právě v případě instalace (nebo eventuálních problémů se systémem) jsou ve větším bezpečí před ztrátou. Na tomto oddíle jsou adresáře, které mají stejný název jako jména uživatelů a obsahují jejich data (adresář aktivního uživatele, např. /home/pepa, bývá v textu označován znakem vlnovky: ~). Částečně se jedná např. o kancelářské dokumenty vytvořené uživateli, obrázky, videa, hudbu atd. Ovšem dále jsou zde obsaženy soubory a adresáře (často skryté) s nastavením a daty jednotlivých aplikací i systému (třeba desktopového prostředí KDE). Například Virtualbox má veškerý obsah uložený právě ve skrytém adresáři ~/.virtualbox, podobně je to i s doručenou poštou v Thunderbirdu nebo kalendářem v Korganizeru . Proto nestačí zálohovat pouze adresáře Dokumenty, Obrázky atd., ale je potřeba zálohovat celý adresář uživatele. Nově nainstalované programy si vytvoří standardní konfigurační soubory, které lze nahradit těmito za zálohy a tím převzít původní data a nastavení.

Základem je samozřejmě zálohování uživatelských dat. Sice používám samostatný oddíl /home, který při instalaci neformátuji, ale člověk nikdy neví, co se může přihodit ať už vinou problémů při instalaci nebo vlastní chybou. Proto vždy před instalací putuje kopie ~ na externí disk. Otázkou je, co udělat s původním obsahem domovského adresáře. Data zde můžeme s klidem ponechat, ale adresáře s nastavením aplikací přesouvám do záložního adresáře (lze je samozřejmě i smazat a v případě potřeby zkopírovat ze zálohy, ale ponechání na disku je rychlejší).  Nedoporučuji je ponechat v původním umístění, protože při instalaci nových verzí programů může dojít k nekompatibiltě se starší konfigurací.  Jejich použitím po instalaci lze ve většině případů uvést nově nainstalované aplikace do stavu, na jaký jsme byli zvyklí před instalací, což může ušetřit spoustu práce s nastavováním. Je ale potřeba postupovat postupně a funkčnost aplikací překontrolovat. Opačným přístupem je ponechání konfiguračních souborů tak, jak jsou, a případné problémy některé aplikace řešit po jejich výskytu, většinou smazáním příslušné položky v ~ . Toto bych použil v případě, že systém pracoval k naší plné spokojenosti a aktualizovaný systém se neliší o mnoho verzí od původního. Pokud někdo chce začít opravdu na zelené louce, může nechat zformátovat i domovský oddíl.

Já ještě zálohuji obsah adresáře /etc, kde jsou uložena nastavení systému. Někdy je dobré mít možnost podívat se, s jakým nastavením běžela minulá verze OS.

Určitě není dobré vrhnout se na instalaci tehdy, pokud nás brzy čeká nějaká důležitá práce na PC (jestli tedy zrovna nemáme po ruce plnohodnotnou náhradu). Může se stát, že systém nebo některá aplikace může mít nějaké problémy a potom hrozí jejich horečnaté řešení v časovém presu. Takže pokud víte, že pozítří máte odevzdávat účetnictví (diplomku, technickou zprávu...), radši zkroťte své nadšení a počkejte. Já například každou neděli stahuji data z meteostanice, takže radši provedu instalaci během týdne, nebo si data stáhnu před ní.

Snad ani nemusím připomínat, že je potřeba připravit si instalační médium. I tady je dobré věc nepodcenit, použít osvědčenou značku, po stažení instalačního obrazu zkontrolovat kontrolní součet a při vypalování nechat překontrolovat zapsaná data. Pokud nechceme udělat krok do úplného neznáma, je dobré vyzkoušet předem LiveCD dané distribuce. To sice není 100%záruka funkčnosti, protože LiveCD používá i nesvobodné ovladače třeba pro grafickou kartu nebo wifi, ale určitě to může být vodítkem. Konkrétně u Magei2 mohou nastat problémy se svobodnými ovladači grafických karet Nvidia a ATI, takže je doporučeno instalovat z LiveCD. 

Po provedení zálohy doporučuji ještě před instalací nějaký den počkat, protože aspoň já si dost často ještě dodatečně vzpomenu, na co jsem zapomněl. Pokud je vše připraveno, hurá na věc!

Žádné komentáře:

Okomentovat