středa 28. dubna 2010

Čekání na Mandriva Linux 2010 Spring

V červnu by měla být uvolněna nová verze Mandriva Linuxu – 2010.1 neboli 2010 Spring. Ještě nejsem rozhodnutý, jestli na ni přejdu, protože s mdv2010 jsem celkem spokojený. Takže jsem se podíval na specifikaci změn, které nás čekají. Případné zlepšení funkčnosti by samozřejmě byl silný argument pro přechod na novou verzi. Co nás tedy čeká?
Tradičně nás čekají nové verze základních komponent – jádro (2.6.33), Xorg (1.7.x), KDE (4.4.0), GNOME (2.28), a také samozřejmě standardně instalovaných aplikací .

Mandriva Linux 2010.1 Free
Instalační DVD (neboli Mandriva Free) by se mělo ohlásit prostřednictvím přepracovaného instalátoru. Případný přechod na GRUB2 ještě asi není úplně jistý. Už by neměla vznikat nepřehledná změť různých verzí jádra po aktualizacích, protože starší verze se budou automaticky odinstalovávat včetně odkazů ve startovacím menu. Volba „failsafe“ už by neměla být v hlavní startovací nabídce, ale přístupná pomocí horkých kláves. Měla by být zlepšena podpora wifi sítí (více podporovaných zařízení, zjednodušení nastavení, automatické stahování firmware) i sítí všeobecně. Začnou kroky k odstranění HAL a xorg.conf, které budou nahrazeny jinými prostředky. Všichni uživatelé budou mít možnost kryptování svého domovského adresáře. Správce balíčků by měl poskytovat rozšířené informace včetně popularity jednotlivých balíčků. Zjednodušen by měl být přenos nastavení z windows včetně obsahu e-mailových schránek. Diskdrake bude používat rozšířené knihovny libparted namísto vlastního kódu, což zlepší správu disků s velkou kapacitou (až 4 TB). Konečně bude v KDM grafická utilita pro snímání otisků prstů. V KDM rovněž přibude volba pro spuštění XFdrake při případných problémech s nastavením grafické karty.

Mandriva Linux 2010.1 One
Pro „testery“ linuxu, kteří se chtějí s Mandriva Linuxem 2010.1 seznámit bez instalace prostřednictvím verze Mandriva One (bootovací CD), přichází několik příjemných změn. Médium bude mít v menu možnost autotestu kontrolního součtu, takže by v případě nějakých problémů měly odpadnout dohady, je-li CD dobře vypáleno. Přibude i možnost otestování HW na kompatibilitu. Nastavení po startu by mělo být zjednodušeno a měla by být zlepšena funkčnost hybridních iso-obrazů, použitelných i z USB pamětí. Zkušenější uživatele potěší přidání nástrojů pro správu systému, takže Mandriva One bude lépe použitelná i jako „rescue CD“. Po instalaci platí samozřejmě totéž jako pro edici Free.

Změn je samozřejmě daleko více, ale buď je nepovažuji za příliš zajímavé, nebo třeba ani nevím, o co se jedná :-) . Kdo chce mít hlubší povědomí, jistě se podívá do výše odkazované dokumentace. Celkovou situaci bych popsal jako „mírný pokrok v mezích zákona“ – žádné převratné novinky, ale spousta dílčích vylepšení. Bohužel tento výčet mi v rozhodování o případném upgrade moc nepomohl. Jako obvykle počkám několik týdnů po vydání nové verze a podle ohlasů a množství případných problémů se rozhodnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat