středa 28. dubna 2010

Ceny Windows

Jako zaměstnanci Škoda Auto a.s. občas dostáváme různé nabídky na software Microsoft. V minulosti to byly MS Office 1997 a 2003 zdarma (s omezenou licencí – pro domácí použití pouze zaměstnanců firmy) a nedávno Microsoft Windows 7 Home Premium CZ upgrade za 1799,- Kč, běžná cena údajně 2700,-Kč. Protože se mi ta poslední nabídka nezdála až tak výhodná (je to pouze upgrade z legální starší verze Windows), trochu jsem se porozhlédl v ceníku s produkty firmy Microsoft a zjistil jsem zajímavé věci.
Údaje čerpány z e-shopu www.mironet.cz, většinou tam jsou přeškrtané nějaké původní (vyšší) ceny, zrovna probíhá „jarní výprodej“ – můžete si koupit levnější Windows nebo sněhovou frézu u Mountfieldu... Zajímaly mě především Windows 7, protože to je asi jediná rozumná verze. Prastaré WindowsXP a nepříliš povedené Windows Vista se kupodivu nadále prodávají a nejsou o moc levnější než Windows7, někdy dokonce i dražší.
Takže ona zmíněná verze Microsoft Windows 7 Home Premium CZ upgrade je ke koupi za 2434,80 Kč. Nelze upgradovat z Vista Basic, OEM verze (vázané na HW) nadále zůstanou OEM.

Pokud si někdo koupí nový počítač, může si k němu dopřát Windows 7 Home Premium 32-bit s OEM licencí, která je nepřenosná na jiné PC – neboli v případě pozdější koupě nového PC nebo podstatného upgradu HW je licence neplatná. Cena je 2299,20 Kč.
Zákazník, který nechce mít licenci vázanou na HW, protože předpokládá jeho budoucí výměnu, vysolí za Windows 7 Home Premium CZ neuvěřitelných 4554,- Kč, za Windows 7 Professional CZ 6 838,80 Kč! Pro srovnání: ve stejném e-shopu lze koupit kancelářský počítač HAL3000 ION 9102 za 5 078,40 Kč...

Legalizační sada Windows 7 Home Premium GGK, která zlegalizuje instalaci na konkrétním počítači (tedy na úrovni OEM licence), stojí 2960,20 Kč
Pro zajímavost – krabicová verze Windows Vista Home Basic SP1 CZ stojí 4206,- Kč, Windows XP Home Edition Czech OEM 2460,- Kč (v krabicové verzi se neprodává) a je tedy dražší než Windows 7!

Na to, že operační systém sám o sobě je téměř k ničemu, pouze umožňuje běh dalších programů, se mi ceny zdají poměrně přemrštěné. Dnes bývají v rodinách běžně dva i více počítačů, takže pak je potřeba ceny dál násobit. Systém si navíc nelze vyzkoušet, zákazník si kupuje „zajíce v pytli“. Většina SW pro běžnou práci jde naštěstí stáhnout jako freeware nebo open-source.

Mandriva Linux 2010 CZ (příručka 432 stran, 4 DVD – 32 i 64 bit + bonusový SW) je nyní ke koupi za 507,- Kč, instalační DVD je ke stažení i zdarma, k vyzkoušení je i Live CD... a po instalaci je k dispozici kompletně funkční počítač včetně kancelářských aplikací, editorů grafiky, přehrávačů atd. atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat