středa 1. září 2010

Multifunkční zařízení Samsung SCX-4300 v Mandriva Linuxu

Můj otec si před lety koupil tiskárnu se skenerem Lexmark X1130. Po přechodu na Linux se ukázalo, že to nebyla nejlepší volba – tiskárnu se mi jakž-takž podařilo rozběhat s užnevímjakým driverem pro úplně jiný typ, ale skener prostě odmítal spolupráci totálně. Navíc při pouze příležitostném tisku zasychaly cartridge. Proto jsem se rozhodl pořídit novou tiskárnu. Laserová technologie se mezitím stala cenově dostupnou i pro domácí užití. Barvu jsem vzhledem k předpokládanému minimálnímu používání a vysokým nákladům na výměnu náplní zavrhnul.

Moje volba padla na Samsung SCX-4300 – černobílou laserovou tiskárnu se skenerem. Samsung dodává vlastní Unified Linux Driver, měly by fungovat i ovladače z repozitářů (cups-drivers-splix – podporují SPL neboli Samsung Printer Language). A protože mi shodou okolností v mailu přistála nabídka na tuto tiskárnu za směšných 1999,- Kč, bylo rozhodnuto. Den po objednání jsem jel tiskárnu vyzvednout.

Tiskárna vypadá opravdu solidně, má zásobník na 250 listů, možnost tisku na štítky, obálky nebo fólie, skener formátu A4 s rozlišením 600x2400 DPI a možnost fungování jako kopírka bez připojení PC. Našel jsem i postup pro hack, který „oblbne“ počítadlo a umožní tisk až do úplného spotřebování toneru, popř. po jeho doplnění. Před pár lety stály podobné tiskárny desítky tisíc...

Protože táta bude tiskárnu instalovat pod mým vedením „na dálku“, vyzkoušel jsem si instalaci nejdřív u sebe, na notebooku Acer Extensa 5220 s Mandriva Linuxem 2010.0 KDE 32 bit. Nejdřív jsem měl problém tiskárnu zapnout, protože jsem si nevšimnul kolébkového síťového vypínače na zadní straně, jehož existenci ale hodnotím kladně - mám totiž rád elektrozařízení, která mají opravdový síťový vypínač. To je tak, když člověk frajersky pohrdne obrázkovým průvodcem „pro blbé“. V další fázi jsem nechal vše na autodetekci a tiskárnu připojil. Byla okamžitě detekovaná, ale bůhvíproč jí byl přiřazen jakýsi ovladač pro Epson. Stavová ikona tiskáry byla zašeděná a v Nastavení tiskáren byla uvedena jako neznámá. Toto se mi nelíbilo (funkčnost jsem ani nezkoušel), tudíž jsem ji smazal, pomocí balíčkovače nainstaloval již zmíněný cups-drivers-splix a znovu tiskárnu připojil. Detekce už proběhla v pořádku, doinstalovalo se automaticky pár dalších balíčků a bylo hotovo – zkušební tisk proběhl v pořádku.

Pro nastavení skeneru jsem rovněž použil Ovládací centrum, i když tam jsem vlastně jenom zkontroloval, jestli je detekován. Skenování pomocí Xsane bylo bez problémů. Nutno dodat, že celý systém Sane jsem měl nainstalovaný již dříve, protože používám jiný skener (Canon LIDE25).
Jenom pro zajímavost jsem zkusil nainstalovat i originální Unified Linux Driver v. 3.00.62 (měl by si poradit se všemi tiskárnami Samsung). Stáhnul jsem ho ve formě archivu tar.gz, který obsahuje instalátor s vlastním GUI a možností nastavení zařízení během instalace. Nepovažuji to za úplně ideální řešení, nicméně je univerzální a funkční. Jediný problém se vyskytl s tím, že instalace nefungovala, pokud byl instalátor rozbalen do adresáře, jehož název obsahoval českou diakritiku. Po přesunutí do adresářové cesty bez diakritiky v názvech instalace proběhla, dokonce se vytvořila i položka v menu včetně volby pro odinstalování. Nainstalovaný driver by měl mít podobné možnosti jako driver pro Windows (neumí vkládat vodoznak a požívat jakési šablony, ale toto uživatel stejně řeší v editoru přímo při zpracování dokumentů). Tento ovladač jsem nezkoušel, tiskárnu jsem už měl zpátky v krabici a ani ho nebudu u táty instalovat – funkčnost je myslím dostatečně zajištěna ovladači z repozitářů a tátu jako BFU by to mohlo spíš mást.

Jak z provedení, tak podpory zařízení mám dobrý pocit. Snad o něj nepřijdu ani během dalšího užívání, protože řešení případných problémů by bylo na mně... Malá výtka by směřovala k příslušenství. V balení není USB kabel, takže ten, kdo ho nemá např. od staré tiskárny, si ho musí dokoupit. Také tištěná dokumentace je velice skromná, jediný list (velmi) rychlého původce – podrobný manuál je v pdf-ku na přiloženém CD. Plusem je, že v dokumentaci je popsána i instalace a řešení případných problémů v Linuxu. Poměr výkonu k ceně se mi zdá vynikající, člověk se diví, že za takový peníz jde vůbec takovéto zařízení vyrobit...

1 komentář:

  1. Právě dnes jsem zakoupil Samsung SCX3200, což je podobný model jako výše, ale nemá zásobník uvnitř stroje, nýbrž takový ten výsuvný. Ale to nevadí. Tiskárnu jsem zprovoznil pomocí stažených firemních ovladačů a po prvním testování funguje vše výborně, z čehož jsem měl na linuxu strach po zkušenostech s tiskárnou od jiné nejmenované značky na 2 písmena:).

    OdpovědětVymazat